środa, 4 lipca 2018

Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem


W zasadzie terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3









Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • Sos malinowy:
  • 125 g malin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g twarogu tłustego
  • Sos do polania:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka śmietanki 46%
  • chili w młynku
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (najmniejsze oczka). Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.
      Sos malinowy : maliny, osuszamy, dodajemy ocet balsamiczny i miód, miksujemy. Przekładamy do rondelka, gotujemy do uzyskania ulubionej gęstości, odstawiamy. Po ostudzeniu przecieramy przez sito. Ser mieszamy z sosem, do smaku możemy doprawić cukrem pudrem.
      Z masy mączno-ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
      W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
      Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz