W zasadzie terminy produktów przyparły nas do muru, więc
powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po
jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do
tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- Sos malinowy:
- 125 g malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 250 g twarogu tłustego
- Sos do polania:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka śmietanki 46%
- chili w młynku
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i
gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy
przez maszynkę do mielenia mięsa (najmniejsze oczka). Ziemniaki
mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.
Sos malinowy :
maliny, osuszamy, dodajemy ocet balsamiczny i miód, miksujemy. Przekładamy do
rondelka, gotujemy do uzyskania ulubionej gęstości, odstawiamy. Po ostudzeniu
przecieramy przez sito. Ser mieszamy z sosem, do smaku możemy
doprawić cukrem pudrem.
Z masy
mączno-ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i
formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na
powierzchnię wody.
W rondelku
rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
Śmietankę, cienkim
strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier
trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy.
Polewamy nim kluski.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz