Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem.
Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm. Liście szpinaku umyłem, osuszyłem, grubo posiekałem.
Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę.
Na słabym ogniu, mieszając, zeszkliłem na maśle boczek. Dodałem cebule i por, smażyłem 5 minut. Dodałem seler, marchew, smażyłem 5 minut. Dodałem ziemniaki, szpinak oraz pomidory, smażyłem razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny.
Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli gotowałem, aż makaron zrobił się prawie miękki. Zupę doprawiłem do smaku. Posypałem posiekanym ząbkiem czosnku, ziołami i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz