środa, 11 lipca 2018

Leczo zapiekane z kopytkami


I znowu leń się wkradł. Tym razem zaproponujemy Wam danie, które poza krojeniem, nie wymaga stania i mieszania. Kochamy leczo, kilka razy do roku musimy zjeść. Czasami, jak za dużo zrobi się, to na gorąco do słoika, kładziemy pokrywką do spodu i jak wystygnie, to do lodówki.











Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 500 g cukinii
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 300 g mrożonego groszku
  • 500 g kopytek
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Kalafior dzielimy na różyczki.
      Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
      Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
      Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę.
      Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
      Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę.
      Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion.
      Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C.
      Co jakiś czas mieszamy.
      Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz