czwartek, 12 lipca 2018

Sałatka criolla

Kuchnia argentyńska. Dodatek do Locro criollo, a u nas do kotletów pieczarkowych. I też sprawdza się.












Składniki

  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 3 łyżki oliwy

    Przygotowanie


    1. Paprykę upiekłem w piekarniku , aż skórka sczerniała. Potem, przełożyłem ją do foliowego woreczka, zawiązałem, odłożyłem na 20 minut. Wyjąłem z woreczka, obrałem, pokroiłem w paski. Włożyłem do salaterki.

      Cebulę pokroiłem w piórka. Natkę posiekałem. Wszystkie przygotowane składniki dodałem do salaterki z papryką.

      Przygotowałem sos : połączyłem oliwę z sokiem z cytryny, posoliłem, dokładnie wymieszałem. Sosem polałem sałatkę. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza