czwartek, 14 czerwca 2018

Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami


No i nadszedł ten czas, w którym musimy „schodzić” z ubiegłorocznych, grzybowych zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie, mlaskajcie ;)










Składniki

  • 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 garść suszonych podgrzybków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 500 g ziemniaków
  • sól, pieprz
    3-4 os.30 minłatwetanie

    Przygotowanie

    1. K
      Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy.

      Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki.

      Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C.

      Podajemy z ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz