No i nadszedł ten czas, w którym musimy „schodzić” z
ubiegłorocznych, grzybowych zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej
śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie,
mlaskajcie ;)
Składniki
- 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 garść suszonych podgrzybków
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka majonezu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 500 g ziemniaków
- sól, pieprz
Przygotowanie
K
Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i
razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem.
Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w
osolonym wrzątku, odcedzamy.
Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem,
układamy ziemniaki.
Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C.
Podajemy z ulubioną surówką.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz