czwartek, 14 czerwca 2018

Sałatka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, marynowanymi maślakami i sałatą lodową

W ubiegłym roku zebraliśmy mnóstwo grzybów, w tym maślaków. Trzeba je jakoś zagospodarować. W tej sałatce sprawdziły się pysznie.










Składniki

  • 10 małych kulek mozzarella
  • słoiczek marynowanych maślaków
  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 10 pomidorów suszonych w oliwie
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka bazylii sałatowej
  • sól
  • pieprz
  • Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

    Przygotowanie

    1. Kulki mozzarelli wysypałem do miski.
      Maślaki po osączeniu pokroiłem w plasterki.
      Ugotowane jajka p przekroiłem na połówki.
      Pokroiłem suszone pomidory.
      Sałatę lodową pokroiłem w grube paski.
      Na talerzu rozłożyłem sałatę, rozłożyłem na niej pozostałe składniki.
      Posypałem pociętym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
      Polałem sosem, delikatnie wymieszałem.
      Na koniec posypałem świeżą sałatową bazylią.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza