Mizuna (Brassica rapa nipposinica) - japońska musztarda,
japońska zieleń, "water greens", kyona, gorczyca sarepska odm.
japonica, kapusta japońska.
Mizuna ma silnie rozrośnięte rozety, ale nie wytwarza główek
podobnych do kapusty lub sałaty. Istnieje wiele odmian mizuny, które różnią się
teksturą, kolorem i smakiem. Liście mogą być zielone, ciemnozielone, żółte,
lekko brązowe, strzępiaste, pierzaste lub ząbkowane. Liście wąskie lub
szerokie, początkowo o łagodnym, lekko pieprznym smaku z czasem stają się
pikantne, o smaku przypominającym musztardę z lekko gorzkawą nutą. Latem
pojawiają się długie łodyżki z drobnymi kwiatami, które tak jak liście są jadalne.
(źródło smakowityblog.pl)
Składniki
- 1 pęczek kapusty mizuna
- 2-3 szalotki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200 ml bulionu warzywnego
- ocet ryżowy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz