środa, 13 czerwca 2018

Karkówka pieczona z warzywami


Naszedł nas pomysł na danie jednogarnkowe, w którym nie trzeba nic robić. Po prostu wkładacie do piekarnika i samo dochodzi. Do pieczenia użyliśmy naczynia glinianego, dostosowanego do wolnego pieczenia w niskiej temperaturze, jednak z powodzeniem można użyć zwykłej brytfanki.












Składniki


  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por biała część
  • 2 małe cebule
  • 4 ziemniaki
  • 100 g mrożonych podgrzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • czerwone wino wytrawne
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. R
      Mięso kroimy na dość duże kawałki.

      Jarzyny kroimy w kostkę.

      Ziemniaki w większą kostkę.

      Por w piórka.

      Cebule na ćwiartki.

      Większe grzyby kroimy na kawałki.

      Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche.

      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz