Naszedł nas pomysł na danie jednogarnkowe, w którym nie
trzeba nic robić. Po prostu wkładacie do piekarnika i samo dochodzi. Do
pieczenia użyliśmy naczynia glinianego, dostosowanego do wolnego pieczenia w
niskiej temperaturze, jednak z powodzeniem można użyć zwykłej brytfanki.
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- por biała część
- 2 małe cebule
- 4 ziemniaki
- 100 g mrożonych podgrzybków
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- czerwone wino wytrawne
- sól, pieprz
Przygotowanie
R
Mięso kroimy na dość duże kawałki.
Jarzyny kroimy w kostkę.
Ziemniaki w większą kostkę.
Por w piórka.
Cebule na ćwiartki.
Większe grzyby kroimy na kawałki.
Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść
laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas
garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym
czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso
będzie bardzo kruche.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz