czwartek, 21 czerwca 2018

Pomidorowa zupa z kurczakiem i ryżem


Nuda na talerzu? Przenigdy ;)









Składniki


  • Marynata : 
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • koperek
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Marynata:
      Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy.
      Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty.
      Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny.
      Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy.
      Ryż gotujemy na sypko.
      Podsmażone filety z kurczaka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz