Nuda na talerzu? Przenigdy ;)
Składniki
- Marynata :
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 szklanka zielonego groszku
- koperek
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marynata:
Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę
czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy.
Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do
marynaty.
Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny.
Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy
sos i lekko redukujemy.
Ryż gotujemy na sypko.
Podsmażone filety z kurczaka zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz