czwartek, 21 czerwca 2018

Sałatka pasterzy

Danie kuchni tureckiej.









Składniki

  • 2 pory
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g owczego sera
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka tymianku
  • 50 g migdałów
  • 4 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru

    Przygotowanie

    1. Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie.
      Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę.
      Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem.
      Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni.
      Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki.

2 komentarze:

  1. Chyba w najbliższy weekend zrobię sobie tą sałatkę. Napisze tutaj w poniedziałek jak mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń