Pappardelle z Pawii
Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów.
Składniki
- 250 g makaronu pappardelle
- 4 plastry wędzonego łososia
- 5 ugotowanych zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 2 szklanki śmietany 36 %
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku
- 5 listków bazylii
- sól
- 20 g parmezanu
-
-
-
-
-
- Przygotowanie:
-
-
-
-
- Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem,
obrałem, usunąłem pestki, a miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także
usunąłem pestki, strąk posiekałem.
Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę.
Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem
śmietanę, mieszając, gotowałem10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał.
Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól.
Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz