piątek, 22 czerwca 2018

Pappardelle z Pawii

Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów.









Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 5 ugotowanych zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 szklanki śmietany 36 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 5 listków bazylii
  • sól
  • 20 g parmezanu
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Przygotowanie:
  •  
    1.  
    2.  
    3.  
    4. Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki, a miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem.
      Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę.
      Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól.
      Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem.
       



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz