sobota, 23 czerwca 2018

Kari ze szparagów

Kuchnia z warzywami. Sezon szparagowy w pełni. To kari można przygotować zarówno z zielonymi jak i białymi szparagami.










Składniki

  • 250 g wyłuskanego groszku ( 700 g ze strąkami )
  • sól morska
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 700 g zielonych szparagów
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 250 ml bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki kefiru

    Przygotowanie

    1. Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem.
      Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki.

      Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko rosołem, posoliłem, popieprzyłem, gotowałem na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.
      Dodałem śmietanę, raz zagotowałem. Wymieszałem groszkiem i kefirem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza