piątek, 29 czerwca 2018

Makaron świderki z tuńczykiem

Kuchnia - Włochy południowe.











Składniki

  • 450 g makaronu świderki
  • 200 g czarnych oliwek
  • 180 g tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 marynowana czerwona papryka
  • 10 filecików anchois
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki listków masłowej bazylii
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Zmiksowałem oliwki, anchois i tuńczyka. Zmniejszyłem obroty miksera, cienką strużką wlałem oliwę. Masę połączyłem z drobniutko pokrojoną papryką, bazylią masłową i sokiem z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Wymieszałem z ugotowanym makaronem.
      Przykryłem, odstawiłem na 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz