sobota, 30 czerwca 2018

Dorsz po krymsku

Kuchnia ukraińska









Składniki

  • 3 polędwiczki z dorsza
  • 3 czerwone papryki
  • mąka
  • olej
  • 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • słodka papryka w proszku

    Przygotowanie

    1. Papryki upiekłem w piekarniku, gdy skórka sczerniała włożyłem do foliowego worka i zawiązałem. Gdy strąki papryki ostygły, zdjąłem skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w wąskie paski.

      Filety rybne obtoczyłem mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką.

      Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
      Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami.

1 komentarz: