poniedziałek, 18 czerwca 2018

Kurczak z groszkiem

Kuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży.









Składniki

  • Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 200 g strączków groszku cukrowego

    Przygotowanie

    1. Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński.
      Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
      W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym.
      Ustawiłem wok na dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał.
      Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym.

2 komentarze:

  1. Jadł bym non stop takiego kurczaka. Smak jego jest niemożliwy do opowiedzenia.

    OdpowiedzUsuń