czwartek, 14 czerwca 2018

Kompot czereśniowy 1930

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane.




Składniki

  • 3 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie

    1. Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie przeniosłem w zimne miejsce. Gdy wystygły, ponakładałem je w słoje, pozalewałem sokiem, uszczelniłem, gotowałem w słojach 30 minut. Po wystygnięciu wyjąłem. Przechowujemy w suchym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz