piątek, 15 czerwca 2018

Orientalna zupa z pulpecikami


Jeśli chodzi o kuchnię tajską, to cenimy ją przede wszystkim za szybkie efekty i kulinarne doznania smakowe. Wszystko przygotowuje się w chwilę, a żaden produkt nie traci na smaku. Wydobywa się z nich to, co najistotniejsze. Nieodzownym dodatkiem są oczywiście przyprawy. Liczy się też wiedza, kiedy je podać. Tak też jest w przypadku sosu ostrygowego. Podawszy go na początku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów.









Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 młode marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 liść kaffiru
  • 3 łyżki soku z limonki tajskiej
  • 100 g makaronu ryżowego vermicelli

    Przygotowanie

    1. A
      Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki.
      Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
      Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym.
      Podajemy z makaronem i posiekaną dymką ze szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz