Jeśli chodzi o kuchnię tajską, to cenimy ją przede wszystkim
za szybkie efekty i kulinarne doznania smakowe. Wszystko przygotowuje się w
chwilę, a żaden produkt nie traci na smaku. Wydobywa się z nich to, co
najistotniejsze. Nieodzownym dodatkiem są oczywiście przyprawy. Liczy się też
wiedza, kiedy je podać. Tak też jest w przypadku sosu ostrygowego. Podawszy go
na początku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do
eksperymentów.
Składniki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru
- 3 łyżki soku z limonki tajskiej
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli
Przygotowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz