Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze
czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy
wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze
szybciej znika ze stołu.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g fasolki szparagowej
- 100 g mrożonego groszku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie
D
Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min
w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy
widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C
(około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną
(którą trzymamy do tart).
Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min
w 200°C.
Pod koniec można włączyć termoobieg.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz