piątek, 15 czerwca 2018

Tarta z fasolką szparagową


Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu.










Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 100 g mrożonego groszku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. D
      Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
      Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy.
      Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart).
      Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C. Pod koniec można włączyć termoobieg.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza