Pyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w
upalne dni, podana na zimno, orzeźwia.
Składniki
- 500 g czereśni
- 2 łyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego)
- 1 gałązka estragonu
- 1 papryczka chili
- 2 liście kaffiru
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka grenadyny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 300 g makaronu farfalle
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy
na 30 min w ciepłe miejsce, by owoce puściły sok.
Zalewamy zimną wodą (1,2 l), dodajemy estragon, papryczkę, liście
kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy,
zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy,
cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz