piątek, 15 czerwca 2018

Zupa z czereśni


Pyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwia.









Składniki

  • 500 g czereśni
  • 2 łyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego)
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 papryczka chili
  • 2 liście kaffiru
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka grenadyny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 300 g makaronu farfalle

    Przygotowanie


    1.  Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
      Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, by owoce puściły sok.

      Zalewamy zimną wodą (1,2 l), dodajemy estragon, papryczkę, liście kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min.

      W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem.

      Podajemy z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza