W większości dań, zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby
na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie
tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 500 łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
- parmezan wiórki
- mozzarella starta
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem,
papryką, solą i pieprzem.
Mięso mielimy na średnich oczkach.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty
przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso,
smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod
przykryciem, by smaki połączyły się.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos
ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.
Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10
min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz