sobota, 12 maja 2018

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


W większości dań, zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna.











Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 500  łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
  • parmezan wiórki
  • mozzarella starta
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.

      Mięso mielimy na średnich oczkach.

      Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.

      W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.

      Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do  200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza