poniedziałek, 14 maja 2018

Bataty pieczone z sałatką

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką.












Składniki

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyzeczka pieprzu
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • garść rukoli

    Przygotowanie

    1. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół. Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki.

      Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing.
      Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki.

      Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz