Przepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw.
Składniki
2 marchwie
1 duża pietruszka
2 pory
1 średni selera
1 cebula
2 łyżki masła
kawałek kapusty włoskiej
pół pęczka natki pietruszki
2 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól
pieprz
Przygotowanie
Warzywa oczyściłem, umyłem, zalałem 1,5 l wody, dodałem sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gotowałem na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Następnie dodałem obraną, pokrojoną w grube krążki i zarumienioną na maśle cebulę, gotowałem jeszcze pół godziny. Uzupełniłem wodą do 1,5 litra, zagotowałem, przecedziłem, doprawiłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz