wtorek, 1 maja 2018

Bulion warzywny

Przepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw.












Składniki

  • 2 marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • 2 pory
  • 1 średni selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • kawałek kapusty włoskiej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Warzywa oczyściłem, umyłem, zalałem 1,5 l wody, dodałem sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gotowałem na wolnym ogniu ok. 40 minut.
      Następnie dodałem obraną, pokrojoną w grube krążki i zarumienioną na maśle cebulę, gotowałem jeszcze pół godziny. Uzupełniłem wodą do 1,5 litra, zagotowałem, przecedziłem, doprawiłem solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz