środa, 2 maja 2018

Podudzia z kurczaka po amerykańsku


W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!









Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki ketchupu od Folwark
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. K
      Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

      Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

      Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

      Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu.

      Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz