W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się.
Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa
nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak
zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!
Składniki
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 2 cebule
- 1/2 szklanki ketchupu od Folwark
- sól, pieprz
Przygotowanie
K
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość
oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na
kilka godzin do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej
fazie 30 min w temperaturze 200°C
na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze,
bez przykrycia, w termoobiegu.
Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i
maślaki w zalewie <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz