czwartek, 3 maja 2018

Sałatka szparagowa z awokado, ogórkiem i rzodkiewką

Sałatka z surowych szparagów. Dla nas nowość. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej.











Składniki

  • pół pęczka młodych zielonych szparagów
  • 4 rzodkiewki
  • pół zielonego ogórka
  • awokado
  • zioła : mięta, bazylia, kolendra
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • Dressing : ¼ szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka oleju z orzechów
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sół
  • pieprz
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki.
      Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki.
      Resztę za pomocą obieraczki do warzyw zrobiłem wstążki.
      Rzodkiewki i ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, obrane awokado w kostkę.
      Wszystkie składniki wymieszałem, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską.
      Płatki migdałów uprażyłem na suchej patelnia złoty kolor, wystudziłem.

      Dressing : wszystkie składniki wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza