niedziela, 29 kwietnia 2018

Surówka z pora


Standardem jest łączenie pora ze śmietaną. Uwielbiamy takie połączenie. Żeby nie było nudno, warto połączyć swoje, ulubione składniki.










Składniki

  • 1 duży por ( biała część)
  • 3 kolorowe mini papryczki
  • 70 ml oleju rydzowego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody mineralnej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. U
      Por kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy.
      Papryczki kroimy w krążki. Mieszamy z porem.
      Olej, miód, sok, wodę i przyprawy mieszamy. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i posypujemy prażonym sezamem.

2 komentarze:

  1. Maleńki szczegół, poddanie pora obróbce termicznej jaką jest zalanie wrzątkiem (co jest wskazane) zmienia jego kategorię z surówki na sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Jednak chcieliśmy, żeby post był "znajdywalny", a wiele osób myli surówkę z sałatką i odwrotnie.

      Usuń