niedziela, 29 kwietnia 2018

Zupa pak choi

Kuchnia chińska











Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 główki kapusty pak choi
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeży imbir - ok. 5 cm
  • 300 g schabu
  • 300 g makaronu chińskiego mie
  • 150 g pieczarek
  • 4 dymki

    Przygotowanie

    1. Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, UgotoUgotowałem Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab pokrojony w cienkie plasterki. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem na wolnym ogniu przez 3 minuty. 
      Wyjąłem schab, przełożyłem go na rozgrzaną patelnię, dodałem do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę bulionu. Smażyłem ok. 5 minut, aż mięso zbrązowiało, często je obracałem, dolewałem co jakiś czas bulion. Do garnka z wywarem włożyłem połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotowałem 3 minuty na wolnym ogniu.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza