Kurczak bardzo często gości na polskich stołach. Jest też
wdzięcznym produktem, można przygotować go na wiele sposobów. W każdej postaci
smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z
boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki
czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego,
maślanego smaku.
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150 g boczniaków cytrynowych
- 700 g ziemniaków
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżki śmietany słodkiej 18%
- mąka
- sól, pieprz
Przygotowanie
M
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą
i pieprzem. Obtaczamy w mące.
W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do
spodu i smażymy z obu stron na rumiano.
Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe
kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy
posiekany czosnek, chwilę smażymy.
Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy
do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy
dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są
miękkie.
Śmietanę rozrabiamy z mąką ( 1 pełna łyżka ) i zimną wodą (
100 ml ), dodajemy do mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy kilka minut,
nie doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz