niedziela, 29 kwietnia 2018

Duszone udka kurczaka z boczniakami


Kurczak bardzo często gości na polskich stołach. Jest też wdzięcznym produktem, można przygotować go na wiele sposobów. W każdej postaci smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku.










Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g boczniaków cytrynowych
  • 700 g ziemniaków
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • mąka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. M
      Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
      W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano.
      Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy.
      Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
      Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
      Śmietanę rozrabiamy z mąką ( 1 pełna łyżka ) i zimną wodą ( 100 ml ), dodajemy do mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy kilka minut, nie doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza