sobota, 28 kwietnia 2018

Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem


Długo kombinowaliśmy, by dotrzeć do smaku sprzed lat. Takie mielone mieliśmy ciągle w pamięci. Grubo mielona łopatka wieprzowa, do tego słodki smak smażonej cebuli i czosnek. Tajemniczy składnik pojawia się na końcu. I co, że niezdrowe? Samo oddychanie jest większą trucizną, niźli ten, tajemniczy dodatek.








Składniki


  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki maggi
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. MMięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach.
      Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach.
      Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy, dodając w tym momencie ¼ łyżeczki maggi. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
      Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza