sobota, 28 kwietnia 2018

Zupa z żółtej soczewicy


Żółta soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Jej czas gotowania jest krótki (maksymalnie 10 min), dzięki czemu potrawy można przygotować w mgnieniu oka.
Jest polecana osobom aktywnym fizycznie ze względu na wysoką zawartość białka. Bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor i żelazo. Obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje pracę układu pokarmowego. Zawiera sporą ilość błonnika. Idealna do sałatek, sosów i zup.









Składniki

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 3-4 młode marchewki
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 200 g żółtej soczewicy
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • trybula
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy kwadrans.
      Mięso wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
      Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, ziemniaki, gotujemy do momentu, kiedy będą al dente, następnie wsypujemy soczewicę, gotujemy 7 min.
      Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, mieszamy, dokładnie rozprowadzamy w zupie. Dodajemy mięso, gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną trybulą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza