piątek, 27 kwietnia 2018

Spaghetti z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim


Makarony uwielbiamy, nie tylko dlatego, że świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Są idealną alternatywą na pożywne i szybkie danie. Obiady w pół godziny wychodzą wyśmienite. Mięso w połączeniu z pesto, z czosnku niedźwiedziego, oliwy i orzechów piniowych, nabiera wyrazistego smaku. Uzupełnieniem są płatki parmezanu, które rozpływając się w ciepłym makaronie, tworzą wspaniałą, kremową konsystencję.









Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 70 ml oliwy
  • 2-3 łyżki orzechów piniowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • płatki parmezanu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. S
      Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

      Czosnek siekamy, przekładamy do blendera razem z oliwą, startym parmezanem, orzeszkami, miksujemy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

      Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając je przy pomocy szpatułki.

      Do mięsa wlewamy pesto, chwilę podgrzewamy, wrzucamy makaron, dokładnie łączymy wszystkie składniki.

      Podajemy z płatkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz