czwartek, 26 kwietnia 2018

Piersi kurczaka z kaparami, szalotką i skórką cytrynową

Dla smakoszy kaparów










Składniki

  • pierś kurczaka
  • 1 szalotka
  • pół czerwonej cebuli
  • cytryna
  • 2 czubate łyżki kaparów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • oregano
  • sól
  • biały pieprz

    Przygotowanie


    1. Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię.
      Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę.
      Kapary po osączeniu posiekałem.
      Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku.
      Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz.
      Podałem z ryżem smażonym na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz