czwartek, 5 kwietnia 2018

Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką

Roszponkę można zastąpić fenkułem.









Składniki

  • 3 cytryny
  • opakowanie roszponki
  • 1 cykoria
  • 3 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego

    Przygotowanie

    1. Cytryny przekroiłem na pół, wycisnąłem sok do salaterek.
      Z cykorii wybrałem najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki.
      Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem do drugiej salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki.


    2. Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem do lodówki na godzinę. Podałem zaraz po wyjęciu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz