Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem.
Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).
-
Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
-
Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz