czwartek, 5 kwietnia 2018

Bakłażan faszerowany- omdlały Imam

Omdlały Imam to danie. Jak wieść niesie Imam zemdlał bo danie było pyszne, a inni twierdzą, że stracił świadomość widząc jak dużo drogiej oliwy zużyto...










Składniki

  • 4 bakłażany średniej wielkości
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 pomidory
  • pół szklanki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem.
      Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).

    2. Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
      Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.

    3. Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz