Jakiś czas temu napotkaliśmy na maniok, troszkę
poczytaliśmy, poszperaliśmy. Sam w swoim smaku jest mdły, więc trzeba go dobrze
przyprawić. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym, i tę wersję Wam
proponujemy.
Składniki
- 700-800 g bulw manioku
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur)
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również
wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do
miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę
razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i
blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz