środa, 11 kwietnia 2018

Puree z manioku i sera pleśniowego


Jakiś czas temu napotkaliśmy na maniok, troszkę poczytaliśmy, poszperaliśmy. Sam w swoim smaku jest mdły, więc trzeba go dobrze przyprawić. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym, i tę wersję Wam proponujemy.









Składniki


  • 700-800 g bulw manioku
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur)
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser,  mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz