czwartek, 19 kwietnia 2018

Gulasz trapera

Kuchnia kanadyjska










Składniki

  • 300 g bekonu
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • pół szklanki mąki
  • 250 g pokrojonych marchewek
  • 450 g małych cebulek
  • półtora szklanki białego wina
  • 1 szklanka burgunda
  • 300 ml bulionu wołowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka ketchupu
  • ¾ szklanki wody
  • 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 1 listek laurowy
  • pół szklanki pokrojonych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • ¾ łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • pół łyżeczki tymianku

    Przygotowanie


    1. Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem.
      Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
      Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza