piątek, 20 kwietnia 2018

Zupa kalafiorowa z ryżem na skrzydełkach indyczych

Eksperyment połączenia ryżu i ziemniaków w zupie kalafiorowej uważamy za udany.













Składniki

  • 2 skrzydełka indyka
  • 2 litry wody
  • 1 średni kalafior
  • 2 młode marchewki
  • 4 srednie ziemniaki
  • 4 łyżki ryżu
  • półtora łyżeczki soli
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 nieduża cebula
  • pęczek koperku
  • cienki szczypiorek
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ekologiczna kostka drobiowa

    Przygotowanie

    1. Ryż wsypałem do garnka, zalałem wodą, dodałem skrzydełka i sól. Zagotowałem na większym ogRyż 
      Ryż wsypałem do garnka, zalałem wodą, dodałem skrzydełka i sól. Zagotowałem na większym ogniu, następnie gotowałem na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.
      Wyjąłem mięso z zupy. Do wywaru dodałem przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Włożyłem cebulę w całości, seler i różyczki kalafiora. Dodałem ekologiczną bulion drobiowy. Całość gotowałem przez ok. 20 minut.
      Po 10 minutach dodałem do zupy pokrojone mięso, uprzednio oczyszczone ze skóry i kości.
      Na koniec dodałem do zupy posiekany koperek. Zaprawiłem śmietaną. Posypałem szczypiorkiem. Podałem z grzankami z bagietki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza