środa, 21 marca 2018

Zupa z koprem włoskim

Taka inna. Koper włoski, inaczej fenkuł gości na naszym stole od niedawna. I tak został zaadoptowany na stałe.











Składniki

  • 300 g karkówki
  • bulwa kopru włoskiego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu oreccchiette
  • oliwa z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso umyłem, pokroiłem w kostkę, zalałem 1 i ½ l wody, gotowałem 15 minut, zszumowałem.
      Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrałem, opłukałem.
      Warzywa korzeniowe starłem na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroiłem kostkę. Dodałem do mięsa, dołożyłem liście laurowe oraz ziele angielskie, gotowałem 15 minut.

    2. Koper włoski i seler naciowy oczyściłem, pokroiłem. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem, zeszkliłem na 2 łyżkach oliwy. Dołożyłem koper włoski i seler naciowy, smażyłem 10 minut. Dodałem do zupy, doprawiłem estragonem, sola i pieprzem, gotowałem 10 minut. Dorzuciłem makaron, gotowałem 15 minut. Natkę pietruszki opłukałem, osuszyłem, posiekałem. Zupę rozlałem na talerze, posypałem natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz