Mięso w tym przepisie można całkowicie pominąć, i tak
wyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy.
Składniki
- 400 g makaronu orecchiette
- 2 młode marchewki
- 1 kawałek białej części pora
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g karkówki wieprzowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
- 100 g pieczarek
- 100 g groszku cukrowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz
groszku i pieczarek), pokrojoną w kostkę karkówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, pieczarki i groszek. Dusimy przez
kwadrans, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz