wtorek, 20 marca 2018

Orecchiette w pomidorach z warzywami


Mięso w tym przepisie można całkowicie pominąć, i tak wyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy.










Składniki

  • 400 g makaronu orecchiette
  • 2 młode marchewki
  • 1 kawałek białej części pora
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
  • 100 g pieczarek
  • 100 g groszku cukrowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz groszku i pieczarek), pokrojoną w kostkę karkówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, pieczarki i groszek. Dusimy przez kwadrans, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy.
      Do sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz