wtorek, 20 marca 2018

Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca

Wielbiciele makaronu, bierzcie ten przepis w ciemno.










Składniki

  • 500 g makaronu bucatini
  • pół szklanki oliwy extra virgine
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 10 filetów anchois
  • szklanka czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • odrobina suszonego oregano
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

    Przygotowanie



    1. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody z solą oraz kilkoma łyżkami oliwy al dente.

      Sos: papryczkę posiekałem na bardzo drobniutkie kawałeczki, podobnie obrany czosnek.

      Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem na nią papryczkę, czosnek i anchois, smażyłem na dużym ogniu przez kilka chwil - aż czosnek się zrumienił. Dodałem pomidory, oliwki, kapary oraz pieprz i zagotowałem często mieszając na średnim ogniu.
    2. Odcedziłem makaron, dodałem sos, dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Każdą porcję posypałem sporą ilością natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza