Bardzo lubimy takie połączenia.
Składniki
- 500 g wołowiny ekstra
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
- 6 szt zielonych szparagów
- 1 głąb z brokułu
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 pełna łyżka mąki
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy,
dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką.
Po kilku minutach zalewamy gorącym
bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim
ogniu, pod przykryciem 30 min.
Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy
przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod
przykryciem.
Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na
plasterki, seler naciowy kroimy na 5
mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu.
Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny.
Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy do sosu razem z sosem ostrygowym i
zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
koniecznie z kaszą! jak pysznie... :)
OdpowiedzUsuń