sobota, 17 marca 2018

Gulasz wołowy z warzywami


Bardzo lubimy takie połączenia.








Składniki


  • 500 g wołowiny ekstra
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • 6 szt zielonych szparagów
  • 1 głąb z brokułu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką.  Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min.
      Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem.
      Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny.
      Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy do sosu razem z sosem ostrygowym i zagotowujemy.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz: