czwartek, 15 marca 2018

Zupa szczawiowa z pieczarkami


Żywieni tradycyjnymi, polskimi potrawami, nie potrafimy bez nich obejść się. Nie potrafimy też nie dodać naszego serducha w te potrawy, by nie stworzyć coś swojego. Tradycja w naszym wykonaniu niejednym spodoba się.










Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg kości wędzonych kości wieprzowych
  • 2 jajka
  • 200 g pieczarek
  • biała część pora
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 250 g szczawiu ze słoika
  • masło
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Marchewki, pietruszkę, seler kroimy, ziemniaki w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą, dodajemy kości razem z ½ łyżeczki soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 min. Kości wyciągamy i studzimy (później oddzielamy mięso od kości).
      Jajka gotujemy na twardo. Kroimy.
      Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem.
      Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso.
      Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
      Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.  
      Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam szczawiowej, wygląda pysznie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń