Żywieni tradycyjnymi, polskimi potrawami, nie potrafimy bez
nich obejść się. Nie potrafimy też nie dodać naszego serducha w te potrawy, by
nie stworzyć coś swojego. Tradycja w naszym wykonaniu niejednym spodoba się.
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 4 ziemniaki
- 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 kg kości wędzonych kości wieprzowych
- 2 jajka
- 200 g pieczarek
- biała część pora
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 250 g szczawiu ze słoika
- masło
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewki, pietruszkę, seler kroimy, ziemniaki w kostkę, podsmażamy
na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą, dodajemy kości razem z ½ łyżeczki soli, liśćmi
laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 min. Kości wyciągamy i
studzimy (później oddzielamy mięso od kości).
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy.
Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z
pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem.
Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez
kwadrans, dodajemy mięso.
Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i
dodajemy do całości.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.
Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Wieki nie jadłam szczawiowej, wygląda pysznie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń