środa, 14 marca 2018

Sałatka warzywna z fetą


Nie wiemy jak ale nam się wzięło :P takie sałatki, nie dość że są pyszne, to i zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy.











Składniki

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała puszka kukurydzy z chili
  • 10 czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 200 g sera feta
  • 1 garść orzechów sojowych
  • koperek
  • 50 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach.

      Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę.

      Seler kroimy na plasterki.

      Kukurydzę z chili odcedzamy.

      Pomidorki kroimy w łódeczki.

      Suszone pomidory kroimy w paski.

      Koperek siekamy.

      Oliwki kroimy na plasterki.

      Ser kroimy w drobną kostkę.

      Wszystkie składniki wraz z orzechami przekładamy do miski.

      Oleje mieszamy z odrobiną ciepłej wody, syropem, przyprawami, dodajemy do sałatki, dokładnie wszystkie składniki łączymy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza