Śledzie zapiekane po skandynawsku
Ten smak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy.
Składniki
-
750 g
świeżych niesolonych śledzi
-
3/4
szklanki śmietany 22 %
-
2 łyżki
keczupu
-
3 łyżki
startego chrzanu
-
półtora
łyżki masła
-
1 łyżka
soku z cytryny
-
sól
Przygotowanie
Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem.
Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Śmietanę wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie,
skropiłem roztopionym masłem. Zapiekałem 20 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz