środa, 10 sierpnia 2016

Śledzie zapiekane po skandynawsku

Ten smak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy.







 

Składniki

  • 750 g świeżych niesolonych śledzi
  • 3/4 szklanki śmietany 22 %
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • półtora łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

     

    Przygotowanie

      Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem.
    Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

    Śmietanę wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie, skropiłem roztopionym masłem. Zapiekałem 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz