wtorek, 9 sierpnia 2016

Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem

Cóż tu napisać...trochę tego, trochę tamtego zostało...i powstało. Niby kilka składników, a efekt...sami musicie skosztować, bo przeklinać nie będziemy ;)







 

Składniki

1 mała kapusta włoska
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
500 ml bulionu warzywnego
500 g kabaczka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 ziarna ziela angielskiego
300 g łopatki wieprzowej
1 pęczek koperku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę.

Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.

Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty.

Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości.

Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.

„Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

Podajemy z pieczywem.

1 komentarz: