Składniki
1 mała kapusta włoska1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
500 ml bulionu warzywnego
500 g kabaczka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 ziarna ziela angielskiego
300 g łopatki wieprzowej
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę.
Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy
gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.
Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w
większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy
do kapusty.
Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe
pulpeciki, dodajemy do całości.
Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.
„Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to
nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Podajemy z pieczywem.
Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń