Krewetki tricon
Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że
niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania
nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.
Składniki
-
500 g
średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
-
2 duże
obrane pomidory
-
1 łyżka
świeżego imbiru
-
1
czerwona cebula
-
4 ząbki
czosnku
-
165 ml
mleka kokosowego
-
2
łyżeczki pasty curry
-
3 łyżki
masła ghee
-
sok z
połowy cytryny
-
listki
kolendry
Przygotowanie
Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem
drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na
patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory.
Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny,
mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem,
doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je,
aż zrobiły się różowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz