Składniki
1 kapusta włoska300 g mięsa mielonego z karkówki
1 łyżka oleju
Sos:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
250 g ryżu
500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy
cebulę, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy na sypko.
Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy
zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w
naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz