poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Gołąbki z pomidorowym nadzieniem

Z serii gołąbki :P niesamowite z każdym farszem. Czasami robić się nie chce, nie wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;)






Składniki

1 kapusta włoska
300 g mięsa mielonego z karkówki
1 łyżka oleju
Sos:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
250 g ryżu
500 ml bulionu warzywnego

 

Przygotowanie

 
Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ryż gotujemy na sypko.

Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz