czwartek, 22 marca 2018

Białe kiełbaski w miodzie i piwie


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy.









Składniki

  • 200 g kiełbasek sojowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu (np. lipowy)
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 300 ml jasnego piwa

    Przygotowanie

    1. Cebule kroimy w piórka. Do miski wlewamy sos, olej, piwo, dodajemy miód, cukier palmowy i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
      Marynatę dodajemy do cebuli.
      Kiełbaski nacinamy w poprzek, nie za głęboko, by nie popękały podczas pieczenia.
      Cebulę wraz sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy kiełbaski i zapiekamy 45-50 min w temperaturze 190°C. Pod koniec na 5-10 min można włączyć termoobieg.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz