Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego
póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini
kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g brukselki
- 70 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka ugotowane na miękko
- sól, pieprz
Przygotowanie
 
- 
 - 
Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki
kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie
zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. - 
W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście,
większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na
średnim ogniu. - 
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy
wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie
zagotowujemy. - 
Następnie dodajemy posiekany koperek, zupę doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. - 
Podajemy z jajkiem na miękko. - 
 
 - 
Przy okazji zdradzimy Wam, jak zrobić idealne jajko na
miękko bez zegarka… - 
Do rondelka wlewamy zimną wodę, wkładamy jajka, przykrywamy
i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i szybko
przelewamy zimną wodą. 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz