piątek, 2 marca 2018

Zupa koperkowa z brukselką


Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P











Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g brukselki
  • 70 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na miękko
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min.
      W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu.
      Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy.
      Następnie dodajemy posiekany koperek, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Podajemy z jajkiem na miękko.

      Przy okazji zdradzimy Wam, jak zrobić idealne jajko na miękko bez zegarka…
      Do rondelka wlewamy zimną wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i szybko przelewamy zimną wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz