sobota, 3 marca 2018

Karmelizowana brukselka


Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.









Składniki

  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy)

    Przygotowanie

    1. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i studzimy. Większe kroimy na pół.
      Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5 min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po przygotowaniu.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz