Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do
dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.
Składniki
- 400 g brukselki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy)
Przygotowanie
Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone
liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy
brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i
studzimy. Większe kroimy na pół.
Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko
odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5
min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po
przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz